Chuck eye steak van de barbecue

Bereidingstijd: 2 uur
Aantal personen:
2-4 personen

De chuck eye steak ook wel bekend als de poor mans rib eye, is vanaf de vijfde rib van het rund gesneden. De rib eye daarentegen wordt gesneden tussen de zesde en twaalfde rib. De chuck eye steak is supermals en heeft een klein beetje meer vet dan de rib eye. Dat extra beetje vet geeft de chuck eye steak een nog diepere smaak. Die smaak willen we natuurlijk tijdens de bereiding niet wegdrukken, maar benadrukken! Houd het dus simpel en volg dit heerlijke recept voor jouw perfecte stukje vlees.

Benodigdheden

Chuck eye steak
grof zeezout
peper uit de molen
1 bol knoflook
5 ansjovisfilets
1 eetlepel worchestersaus
3 eetlepels gehakte peterselie
1 citroen
olijfolie

Extra benodigdheden (optioneel):
Kernthermometer
Scherp vleesmes
BBQ-tang
Kwastje

Bereidingswijze

  1. Zorg ervoor dat je jouw steak een uur voor de bereiding uit de koelkast haalt.
  2. Wrijf het vlees in met de gemalen peper en de zeezout. Strooi hierna de 2 eetlepels gehakte peterselie over het vlees heen.
  3. Giet rondom het vlees wat zonnebloemolie en dek het vlees daarna af, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  4. Maak de BBQ gereed en verwarm deze voor tot 250 graden, we moeten immers op directe hitte gaan grillen.
  5. Snijd van de bol knoflook de bovenkant eraf en leg dit vervolgens op een aluminiumfolie velletje. Maal hier vervolgens peper overheen, leg de ansjovisfilets erop (let op! niet alle ansjovisfilets, je hebt er nog een paar nodig in de volgende stap), voeg een eetlepel gehakte peterselie toe en giet een scheutje olijfolie over dit mengsel. Vouw het pakketje vervolgens dicht en leg het een half uur op de BBQ.
  6. Knijp nu de knoflooktenen uit en prak ze met de ansjovisfilets tot een pasta. Giet hier vervolgens nog wat olijfolie overheen en een eetlepel worchestersaus. Meng dit geheel goed door elkaar.
  7. Snij een citroen door de helft en leg de vruchtzijde naar beneden op de bbq. Als de citroen mooi bruin is gekleurd haal je deze er weer af.
  8. Pak het mooie stuk vlees erbij en gril deze op de bbq. Bestrijk tijdens het grillen het stuk vlees met de knoflookpasta. Doe dit een aantal keer.
  9. Als de steak een kerntemperatuur heeft van 52 graden dan is hij klaar.
  10. Laat de steak na het grillen nog even een paar minuten rusten. Knijp de geroosterde citroen vlak voor het serveren boven het vlees uit en serveer het met jouw favoriete bijgerecht.

Smullen maar!

Bjorn Leppers